Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Linum aroanicum

Σμόλικας, 17/6/2012


Το γένος Linum (λίνο ή λινάρι) περιλαμβάνει περίπου 230 είδη που εξαπλώνονται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή της Μεσογείου. Στην Ελλάδα απαντούν περισσότερα από 20 είδη.

Το Linum aroanicum Boiss. & Orph. περιγράφηκε από την Κυλλήνη και το Χελμό (Αροάνια όρη, εξ ου και το όνομα) το 1854. Είναι σπάνιο (IUCN red list, 1993) για την Ελλάδα και εκτός από τα δύο αυτά βουνά, απαντά στα: Δίρφυς, Τυμφρηστός, Κατάχλωρο, Βουτσικάκι, Καράβα και Ζυγός (Μαυροβούνι). Εμείς το συναντήσαμε στους πρόποδες του Σμόλικα, γεγονός που ίσως συνιστά νέα αναφορά για την εξάπλωση του είδους στην Ελλάδα. Η παγκόσμια εξάπλωσή του περιλαμβάνει νοτιοδυτικές περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την Τουρκία, τη Συρία και το βόρειο Λίβανο. Φύεται κυρίως σε βραχώδεις πλαγιές και λιβάδια με ασβεστολιθικό ή, σπανιότερα, σερπεντινικό υπόστρωμα και υψόμετρο από 800 έως 1900 μ. Ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο.

Προστατεύεται από το ΠΔ 67/1981 και περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο των φυτικών ειδών που χρήζουν προστασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».


Το λινάρι καλλιεργείται για τις ίνες του, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υφασμάτων, και για τα σπέρματά του, από τα οποία παράγεται το λινέλαιο. Η χρήση των ινών του λιναριού ήταν ήδη γνωστή από τη νεολιθική εποχή. Έχουν βρεθεί δείγματα λινών υφασμάτων που χρονολογούνται από τότε, σε άριστη κατάσταση. Μερικές από τις μούμιες στις αιγυπτιακές πυραμίδες ήταν τυλιγμένες με λινά υφάσματα. Ο λιναρόσπορος έχει σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες τους συμπλέγματος Β, και έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους φαρμακευτικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου