Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Tulipa agenensis

Χίος, 31/3/2013

Η άνοιξη είναι πολύ γενναιόδωρη στη Χίο και κάνει αισθητή την παρουσία της  χρωματίζοντας με τα πιο έντονα χρώματα τη γη. Κάθε χρόνο, γύρω στα μέσα Μαρτίου, οι αγροί του νησιού βάφονται κόκκινοι από την άνθιση των τουλιπών ή αλλιώς λαλάδων, από την τουρκική λέξη λαλέ, το όνομα του φυτού στη γειτονική χώρα.

Το είδος που είναι υπεύθυνο για αυτή την έκρηξη χρωμάτων είναι η Tulipa agenensis DC., είδος που εξαπλώνεται από το Ιράν έως και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά έχει εγκλιματιστεί και σε περιοχές δυτικότερα αυτών, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τις χώρες Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Τυνησία. Φύεται μέσα σε ελαιώνες ή άλλες καλλιεργημένες εκτάσεις και σε αγρούς, ενώ ανθίζει από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.


Η τουλιπομανία, αν και με διαφορετική σημασία της λέξης, εκτός από τους Ολλανδούς του 17ου αιώνα (για τους οποίους μιλήσαμε εδώ), πλήττει κάθε χρόνο και τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι σπεύδουν να γεμίσουν τα βάζα τους με τα κατακόκκινα λουλούδια, παρόλο που το είδος προστατεύεται σε ευρωπαϊκό (Σύμβαση της Βέρνης) και εθνικό (ΠΔ 67/1981) επίπεδο. Τουλάχιστον υπάρχει αλληλεγγύη του ενός συλλέκτη προς τον άλλο, όπως μαρτυρά η φράση που ακούσαμε από πατέρα απευθυνόμενο στα παιδιά του, καθένα από τα οποία κουβαλούσε κι από ένα μπουκέτο τουλίπες ίσο με την αγκαλιά του: «Σταματήστε να μαζεύετε τουλίπες, δε θα μείνει ούτε μία για να μαζέψουν οι άλλοι!».


2 σχόλια:

  1. Υπέροχες φωτογραφίες , σχεδόν μαγικές . Καλό δρόμο στα όμορφα μέρη που πορεύεσαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ηλία. Οι τουλίπες στα χωράφια της Χίου είναι ένα ανεπανάληπτο θέαμα, το οποίο εύχομαι σε κάθε φυσιολάτρη να έχει κάποτε τη χαρά να αντικρύσει.

      Διαγραφή