Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Sideritis scardica

Όλυμπος, 16/7/2011

Το Sideritis scardica Griseb. είναι ακόμα ένα τσάι του βουνού, της ηπειρωτικής αυτή τη φορά Ελλάδας. Φυτό ενδημικό των νότιων Βαλκανίων, εξαπλώνεται στο βόρειο και βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας, κατεβαίνοντας νότια μέχρι τον Κίσσαβο και το Πήλιο, ενώ απαντά και στο νησί της Θάσου.

Φύεται σε ασβεστόλιθο, σε ξηρά ορεινά λιβάδια και βραχώδεις τοποθεσίες, γενικά σε μεγάλα υψόμετρα, από 1600 έως 2300 μ., αν και περιστασιακά μπορεί να κατεβεί στα 500 μ. Η περίοδος ανθοφορίας του ξεκινά τον Ιούνιο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβρη.

Το S. scardica περιλαμβάνεται στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση για το S. sipylea και ισχύει για όλα τα είδη Sideritis στην Ελλάδα, οι πληθυσμοί του απειλούνται από ανεξέλεγκτη συλλογή. Γι’ αυτό αν τύχει να το συναντήσετε σε κάποιο βουνό, δείτε το, χαρείτε το, μυρίστε το, φωτογραφίστε το, αλλά μην το κόψετε…  

3 σχόλια:

  1. Αγαπητή Φίλη, τώρα κατάφερα να σ΄επισκευθώ πάλι!
    Διάβασα για την ...συγγένεια που μπορεί να έχουν τα φυτά... Έλα που παλι στον κήπο μου, κάθε άνοιξη βγαίνει ένα παρόμοιο είδος τσαιού του βουνού!!!και φέτος το παράκανε!!! Τα φύλλα του, στο ξεκίνημα είναι μεγάλα σαν την παλάμη μάλλον σαν πατούσα μπορώ να πω,,, και ψηλώνοντας μοιάζει με το της φωτογραφίας σου.. Γίνε ψηλό σαν μέτριο μπόι ...
    Πάλι σε ευχαριστώ,
    Καλό σου καλοκαίρι,
    Υιώτα
    αστοριανή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Αστοριανή,
      μπορούμε εύκολα να λύσουμε το μυστήριο, αν βγάλεις μια φωτογραφία το φυτό που βγαίνει στον κήπο σου και μου τη στείλεις για να στο αναγνωρίσω! Πάει κάπου το μυαλό μου, γιατί αναφέρεις ότι γίνεται ψηλό, αλλά καλύτερα να το δω :)
      Μπορείς, αν θέλεις να στείλεις φωτογραφία στο mail: planthunters.gr@gmail.com
      Να είσαι καλά, καλό καλοκαίρι και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. ...ακόμη έχω την ...κάννον και ΔΕΝ υπάρχουν φωτογραφεία παρά μόνον ένα!!!! κι εκείνο με την ζέστη ΔΕΝ δουλεύει!!!

    Βλέπεις έδωσα την νέα στην κόρη μου, λόγοι; ...ανεπίδεκτη μαθήσεως...
    θα αργήσω λίγο...
    "καυτερά" φιλιά και λουλουδένια όνειρα
    Υιώτα
    αστοριανή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή